Deze opdrachtgevers kiezen CoachNetwerk voor de professionele ontwikkeling van hun medewerkers:

Ondernemerschap voor Coaches,
Gids voor een succesvolle coachpraktijk

Auteur: Chris Laarman

chris.laarman@coachnetwerk.nl

In de afgelopen jaren heb ik uit mijn workshops opmerkingen verzameld die over ondernemerschap gingen. Tijdens mijn jarenlange penningmeesterschap van de Stichting Nederlandse Orde van Beroepscoaches heb ik heel veel in de financiële keukens van collegaberoepscoaches mogen en zelfs moeten kijken. Uitspraken van starters bevestigen mijn gevoel dat er behoefte bestaat aan het opdoen van kennis over ondernemerschap, juist door nietondernemers. Coaches, trainers, maar ook kunstenaars en artiesten zijn niet vanzelfsprekend in de wieg gelegd als ondernemer. In algemene zin kan dit boek beschouwd worden als een inleiding op ondernemerschap voor niet-ondernemers.

Ooit was ikzelf startend beroepscoach en heb vaak mijn hoofd gestoten. Vallen en opstaan, heel snel leren van je fouten. En hoe meer ik leerde, hoe sneller ik na het vallen weer overeind kon komen. Al die kennis en ervaring wil ik graag delen in deze gids voor ondernemerschap voor coaches.

In dit boek verdiepen we ons ook in het organiseren van een bedrijf.
Ten eerste denk je goed na over je bedrijf, je ondernemerschap en heb je je met gezin, collega’s en vrienden gedegen voorbereid op het geweldige avontuur van het zelfstandig ondernemerschap. Je hebt van alles vastgelegd in je ondernemingsplan en dit gepresenteerd aan je kritische publiek thuis. Je hebt van de ontvangen feedback enorm geleerd. Deze stap heb je toch niet overgeslagen?
Ten tweede heb je een boekhoudpakket aangeschaft met de mogelijkheid van facturering. Je kunt zelf in een spreadsheet wat bouwen, maar dat is toch minder professioneel. Zeker als het aankomt op balans lezen en het beoordelen ervan.
Ten derde heb je je administratie gestructureerd opgezet zodat je je dossiers, researchmateriaal, je punten voor je permanente educatie (PE), offertes en contracten snel kunt terugvinden. Je hebt sjablonen gemaakt om slimmer te kunnen werken.
Ten vierde heb je een puike website, schrijf je blogs waardoor je beter vindbaar wordt en ben je inmiddels gestart met netwerken.
Ten vijfde heb je je coach- of trainingsruimte naar eigen inzichten warm-zakelijk ingericht.

De uitdagingen voor de ondernemende coach
Gerubriceerd in ruwweg vijf categorieën zijn naast mijn inzichten en ervaringen ook de opmerkingen en wensen van startende beroepscoaches als volgt samen te vatten:

  1. Succesfactoren voor een gezond bedrijf zijn onder meer enthousiasme en visie, een financieel gezond resultaat, naamsbekendheid en persoonlijke inzet en betrokkenheid.
  2. Verder is er behoefte aan het onderzoeken hoe je onderscheidend kunt zijn en hoe je profilering kunt realiseren. Het gaat hier om het helder zijn naar cliënten en transparantie van aanpak, het kunnen focussen. Door te leren je meer zakelijk te verdiepen in je klant en wat je voor hem kunt betekenen, krijg je ook meer zicht op je unique selling point en kun je jezelf leren aan te passen aan veranderende situaties. Kortom: ondernemen gaat om ‘ik en mijn product of dienst’.
  3. Wat deelnemers aan de workshops zeker willen leren is acquireren, klanten binnenkrijgen, en onderhandelen.
  4. Voor kansen zien en visie ontwikkelen is onderzoek nodig en moet je kunnen netwerken. Daarbij is goed kunnen luisteren een essentiële vaardigheid, maar als coach kun je dat immers al. In netwerken zijn verbinden, samenwerken en veel gesprekken voeren noodzakelijke activiteiten om jouw markt te leren kennen.
  5. Verder is er veel behoefte aan kennis over interne bedrijfsvoering. Naast de meer persoonlijke aspecten als het vinden van de balans werk-privé en het scheiden van de aansprakelijkheid zakelijk-privé zijn ook factoren als verzekeringen afsluiten, boekhouden, leveringsvoorwaarden opstellen van belang.

Al deze aspecten van goed ondernemerschap heb ik verwerkt in dit boek. Continu leren en jezelf ontwikkelen blijft van belang: als coach, maar zeer zeker ook als ondernemer. Ondernemer zijn heeft beslist bepaalde implicaties. Complicaties ook, trouwens. 

 

Terug naar overzicht boeken