Deze opdrachtgevers kiezen CoachNetwerk voor de professionele ontwikkeling van hun medewerkers:

Verbaal Judo

Auteur: Hennie de Kler

hennie.dekler@coachnetwerk.nl

Wie heeft dat nu niet? Plotseling met je mond vol tanden staan. Door een vraag of opmerking die op het eerste gehoor redelijk overkomt, maar waar je toch een akelig en ongemakkelijk gevoel van krijgt. Want hoe aardig zo’n opmerking ook lijkt, het is toch een bedekte verbale aanval. In eerste instantie weet je niet wat je moet zeggen, maar daarna neemt de automatische piloot het over en schiet je in de verdediging. En dat loopt negen van de tien keer verkeerd af. De toon is gezet, de sfeer verziekt.
Hoe reageer je nu wel op een goede manier op zo’n bedekte, verbale aanval?

Verbaal judo leert je de basisprincipes van een gesprekstechniek die op een prettige en relatief eenvoudige wijze bedekte aanvallen kan neutraliseren. Die techniek is afgeleid van de principes van oosterse vechtsporten: soepel meebewegen met je tegenstander en soms helemaal uit het ‘gevecht’ stappen. Het is een even effectieve als elegante verdedigingskunst met een preventief effect.

Na het lezen van dit boek ben je in staat om een (onbedoelde) verbale aanval te herkennen, op te vangen en om te buigen naar een constructief gesprek. Je herkent reactiepatronen en kunt er adequaat mee omgaan. Voor elk type aanval vind je oefenvoorbeelden om jezelf de techniek eigen te maken. En na een zekere toepassingstijd zal je merken dat het aantal ‘aanvallen’ zelfs afneemt. Je doet zo niet alleen jezelf een plezier, maar ook je gesprekspartner. Jij staat nooit meer met je mond vol tanden, en je relatie met de ander verloopt veel soepeler!

 

Terug naar overzicht boeken