Deze opdrachtgevers kiezen CoachNetwerk voor de professionele ontwikkeling van hun medewerkers:

Mindfulness: groep, individueel of online

 Aanleiding 

Het leven is hectisch en vol; er wordt op vele manieren en vaak een beroep op je gedaan. Je wilt zelf je rust hierin bewaren en het leven ontspannen tegemoet treden; mindful!.

Met mindfulness leer je om uit de automatische piloot te stappen en daarmee veel effectiever te zijn in het zien van kansen en mogelijkheden, in plaats van telkens in ongewenst ineffectief gewoontegedrag te vervallen. Daarbij heeft mindfulness een stress-reducerende werking waardoor kans op ziekte of uitval veel kleiner wordt.

Iemand die mindful in het leven staat, herken je aan een alerte, aanwezige houding, ontspannen uitstraling, doortastendheid tijdens overleg, gelijkmoedigheid in stresssituaties en creatieve voorstellen. Iemand die mindful is, werkt met volle aandacht, is gefocust op één activiteit en kan oordeelvrij waarnemen. Kortom, een positief ingesteld persoon die ook oog heeft voor het grotere geheel (het team, de organisatie, de omgeving).

Doel van de training?

  • ontwikkelen van kwaliteiten zoals opmerkzaamheid, geduld, vertrouwen, mildheid, oordeelloosheid, flexibiliteit en stressbestendigheid;
  • beter herkennen van gedachten en emoties waardoor je naar ze kunt kijken in plaats van dat je ermee samenvalt. Hierdoor neemt het piekeren af en krijg je veel meer ruimte in je hoofd voor constructief en creatief denken;
  • goed voelen en luisteren naar de signalen die jouw lichaam afgeeft ten behoeve van het voelen van grenzen en wensen. Hierdoor kun je eventuele stress beter reguleren en assertiever reageren in overlegsituaties;
  • ongewenste patronen sneller herkennen en eruit kunnen stappen met een beter alternatief.

 Voor wie

Leidinggevenden, professionals en medewerkers die graag vanuit volle aandacht en rust willen leren leven en werken. 

Zij die bereid zijn om tijd en energie te investeren in het ontwikkelen van een mindful werkhouding door middel van meditatie en aandachtsoefeningen. Dit kan zowel in een intensieve variant als in een light variant. Zie voor meer details hierover ons onderstaande aanbod.

Inhoud

Eendaagse of tweedaagse in-company training (light variant)
Een korte training van één of twee dagen geeft je inzichten en aanknopingspunten om de eerste stap naar een meer aandachtige manier van leven en werken te zetten. Onderwerpen die tijdens deze dag(en) aan de orde komen, zijn:

  • theoretisch kader over mindfulness en zijn werking;
  • oefeningen om het verschil te ervaren tussen de automatische piloot en de aandachtige piloot;
  • beoefenen van korte en langere meditaties en bodyscans;
  • praktische tips voor specifieke werksituaties waarin mindfulness laagdrempelig opgepakt kan worden;
  • concrete huiswerkoefeningen met geluidsopnames en werkboek.

Acht-weekse mindfulness training (intensieve variant)
Dit is een in-company training van 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, gebaseerd op het traditionele programma dat is ontwikkeld door de Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn.

Thema’s: automatische piloot, waarnemen van lichaam, emotie en gedachten, adem, grenzen en mogelijkheden, communicatie als stressbron, goed voor jezelf zorgen, verandering en controle, keuzes maken. Door middel van lichaamsoefeningen (bodyscan en yoga) en meditatie leer je om een gerichte en vriendelijke aandachtshouding te ontwikkelen. Bij deze training horen geluidsopnames en een werkboek om thuis dagelijks ongeveer 30-60 minuten te oefenen.

(Online) individuele mindfulnesscoaching
De hierboven genoemde training van acht wekelijkse bijeenkomsten kan ook individueel gevolgd worden. Ofwel in een individueel coachtraject, ofwel tijdens een online-programma met Skype-sessies. Vooraf vindt er een persoonlijk intakegesprek plaats. Daarin bepalen we de wekelijkse contactmomenten. De deelnemer ontvangt geluidsopnames en werkboek om thuis te oefenen.

Interesse

Een aantal coaches van CoachNetwerk is gespecialiseerd in het geven van mindfulness trainingen en coaching. Zij organiseren regelmatig open en in company momenten. Laat Lidwien Kamp (lidwien.kamp@coachnetwerk.nl, 030 - 254 23 65) weten dat je geïnteresseerd bent en waar je voorkeur naar uitgaat.

Meer lezen?

Lees meer over mindfulness in het artikel "Stressbestendiger en effectiver door Mindfulness.